Moncler geschiedenis

Op deze pagina informatie over de Moncler geschiedenis. Het ontstaan van het merk, de toenemende populariteit en meer over de grotere Moncler groep.

Het beroemde kledingmerk Moncler is in 1952 opgericht in de plaats Grenoble in Frankrijk door de ondernemers Rene Ramillon. De naam van het merk is afkomstig van de samenvoeging van de afkortingen van de naam van de berg vlakbij Grenoble, Monestier-de-Clermont. Rene Ramillon was een zeer bekende fabrikant van berg gerelateerde artikelen. Hij was in het bezit van vele patenten.

In de eerste jaren van de organisatie was de leiding van het bedrijf in handen van Andre Vincent. Een winkelier in Grenoble en een goede vriend van Rene. De dons jassen die Rene maakte werden in eerste instantie gedragen door fabrieksarbeiders tijdens de koude dagen. Toen kampioen Alpine skiën, Lionel Terray in aanraking kwam met de lichte dons jassen werden de ervaringen van de bergexpedities vertaald in product aanpassingen. Zo ontstond de stof laag die de veren niet meer doorliet.

In 1972 werd Moncler benaderd door het Franse skiteam, zij wilden graag een lichtere jas van meer bewegelijk materiaal. Maar toch voldoende warmte biedend in de koude gebieden en hoog in de bergen. De jassen moesten de spieren warm houden tot aan de race. In deze periode ontstond de huidige dons jas van Moncler, in eerste instantie Huanscaran genoemd. Later werden de modellen aangepast met leren stukken gemonteerd op de schouders. Hierdoor zou de jas niet beschadigen met het dragen van de skies over de schouder.

Toenemende populariteit Moncler

De toenemende populariteit van de ski sport heeft zeker bijgedragen aan het populairder worden van de Moncler jassen. Een redacteur van het mode magazine Elle zag in de jassen een welkome aanvulling voor het mode beeld in de stad. Al waren in het begin de jassen slechts leverbaar in vier kleuren (oranje, blauw, groen en geel). De revolutie van de sportjassen brak niet meteen door. Het duurde nog tot de tachtiger jaren voordat de sportjassen echt doorbraken. De modellen werden nu ook voorzien van drukknopen in plaats van de ritsen. Deze aanpassingen werden doorgevoerd door ontwerper Chantal Thomas. Bekend van de winterjassen duurde het tot 1999 voordat de eerste voorjaars- collectie / zomercollectie werd geïntroduceerd. En tien het merk 50 jaar bestond, in 2002, werd zelfs een couture collectie gepresenteerd.

Moncler nu een Italiaans merk

Ook al is het merk in de Franse stad Grenoble ontstaan. Het is al lang geen Frans merk meer. In 1993 is de organisatie overgenomen door de Italiaanse sportkleding fabrikant Pepper Industries. Later is de Moncler organisatie overgegaan naar een Italiaans consortium. Dit consortium is opgericht rond Pepper Industries ontwerper Remo Ruffini.

De Moncler Groep

De Moncler groep die eigenaar is van het merk Moncler, is gevestigd in Milaan. Tot de groep horen nog meer merken zoals Henry Cotton’s , Marina Yachting en Coast Weber&Ahous. Als het goed is, heeft de groep ook een licentie voor het modemerk 18CRR81 Cerruti.

Zie ook de Moncler website voor meer informatie.

De informatie over de Moncler geschiedenis op deze pagina is met zorg samengesteld hierbij proberen we nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets op deze pagina niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

(Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 12 februari 2023 )